“Folketinget kan ikke selv løse problemerne”

Rosa Lund (Ø) gav i går ret bramfrit udtryk for, at vi ikke skulle forvente, at Folketinget selv kunne løse problemerne, fx med de afpolitiserede udvalg, fordi partierne selv var blevet for opslugte af systemlogikken.

Hun fortalte også, hvordan forligskredsparlamentarismen var god og nyttig for partierne på Christiansborg, og hun virkede til at være mindre bekymret for de demokratiske konsekvenser af, at politik er blevet til en lukket fest for de få. Bemærkningerne faldt til Magtudredningens 2.0 konference i Folketinget.


Det er ret overraskende. Men bekræfter det billede vi efterhånden har af partierne på Christiansborg, at de har en meget begrænset forståelse af, hvad deres opgave er. Hvis de kan komme med til den lukkede fest, er de tilfredse.


Derimod bekymringer de sig mindre om de demokratiske konsekvenser af, at politik er blevet til en lukket fest for de få. Det er alligevel overraskende, at et gammelt revolutionært parti har ladet sig helt opsluge af Christiansborg-boblen, forsvare systemet og “disrupter” Magtudredningens dybe kritik.

Klik på billedet for at se klippet



Som en af oplægsholderne konkluderede: Demokratier bliver i dag ændret indefra, hvor dem som omstyrter demokratiet får magten gennem demokratiske valg, hvorefter de koncentrerer magten om sig selv, og bruger magten til at erodere demokratiet og andres rettigheder.



Dette er netop, hvad jeg gradvist ser ske i Danmark, og når jeg pointerer det i Folketinget, er det oftest for døve øre. Eroderingen af det danske demokrati er åbenbart svær at se, når man selv sidder, og trykker på knappen inde i Christiansborg-boblen.



Hver dag vedtages lovgivning i Folketinget, der fratager klagemuligheder og generelt udfordrer borgere og virksomheders retssikkerhed. Forståelsen for demokratiet på et principielt plan er fraværende, og det internt strategiske spil om vælgerne er altoverskyggende.



Det er ekstremt farligt, hvis vi vågner op for sent. En demokratisk institution som Folketinget tager lang tid at bygge op, men kort tid at rive ned.



Når vi formelt set har gode parlamentariske værktøjer, men parlamentarikerne ikke benytter sig af dem, bliver vores lovbehandling en skinproces, vores folkestyre et teater, og Christiansborg blot et museum for gamle og idealistiske idéer.



Det var også hovedkonklusionerne fra Magtudredningens forskere og oplægsholderne. Første del handlede om det pressede Folketing, forligsparlamentarismens lukkethed, og om, at vi i dag står et sted, hvor Folketinget ikke magter at løfte sin opgave med at kontrollere regeringen og kvalitetssikre lovgivningen, ud fra et demokratisk perspektiv.



Der blev også nævnt nogle skræmmende forskningsresultater, bl.a., at kun ⅓ af befolkningen føler sig repræsenteret i Folketinget. Det betyder, at selvom vi har en høj stemmeprocent, så er langt de fleste borgere ikke tilfredse med partiernes arbejde i Folketinget.



Information opsummerede også fint Magtudredningen i overskriften:

Den nye magtudrednings første resultater: »Folketinget er kommet til at stå svagere« | Information



Alt sammen bekræfter og styrker behovet for Grønne Demokrater.

Læs, eller genlæs, hvad jeg skriver om behovet for og ideer til løsninger på det demokratiske problem: Grønne Demokrater — Theresa Scavenius



Er der virkeligt behov for et nyt parti i Folketinget? Kan de eksisterende partier ikke bare løse det? Svaret er desværre et stort nej. Det bekræfter Enhedslistens respons til Magtudredningens kritik fint.



I Danmark har vi stadig nogle af verdens bedste formelle parlamentariske værktøjer. Vi skal blot vælge nogle mennesker ind, som vil bruge dem i praksis. Det er en fælles opgave for os alle sammen.

Forrige
Forrige

Næste
Næste